Kissan ennaltaehkäisevä terveydenhuolto

Kissan perusterveys

Hyväkuntoinen ja hoidettu kissa tuo iloa ja sisältöä omistajansa elämään. Kissa on seuralainen, mutta myös opettaja etenkin lapsille. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito lisää kissan elämän laatua ja pituutta. Kissa on elinvoimaisempi ja aktiivisempi. Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on myös taloudellisempaa verrattuna sairaudenhoitoon. Ennaltaehkäisevän terveydenhuollon avulla vältetään monet käyttäytymis- tai terveysongelmat, samoin vähennetään tai estetään kissasta ihmiseen leviävien tartuntojen riskiä.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto rakentuu monista elementeistä:

 

  • Rokotukset: Rokotukset suorittaa eläinlääkäri. Tavallisesti rokotetaan kissaruttoa ja kissaflunssia, sekä rabiesta vastaan. Tarkemmin rokotuksista Rokotukset ja loishäädöt-kohdasta. Näyttelykissojen rokotussuositukset Kissaliiton sivuilta (www.kissaliitto.fi).
  • Loistorjunta: Lähes kaikilla pennuilla on suolistoloistartunta. Eläinlääkärisi suosittaa loislääkityksen antamista riittävän usein määrävälein loisista pääsemiseksi. Tarkemmin loishäädöistä Rokotukset ja loishäädöt-kohdasta.
  • Oikea ravinto: Ravinnosta huolehtiminen kuuluu ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kulmakiviin. Pennulla oikea ravitsemus turvaa täysipainoisen kasvun, hyvän immuniteetin, estää liikalihavuuden tai erilaisten aineenvaihduntasairauksien syntymisen. Oikealla ravitsemuksella voidaan lisäksi tukea aineenvaihdunta-, virtsatie-, suolisto-, ja sydänsairauksien hoitoa. Kissa poikkeaa ravintovaatimuksiltaan huomattavasti koirasta. Kissan tulee mm. päivittäin saada monityydyttymättömiä rasvahappoja (EFA), ja aminohapoista mm. tauriinia. Eläinlääkärisi auttaa kuhunkin kissan elämän- vaiheeseen sopivan dieetin löytämisessä.
  • Liikunta: Liikunta on tärkeää kaikenikäisille kissoille. Liikunta voimistaa lihaskuntoa, estää liikalihavuutta, sydänsairauksia ja laukaisee stressiä.
  • Kastrointi/sterilointi (kivesten/kohdun ja munasarjojen poistaminen): Estää ei-toivottua ja häiritsevää kiimakäyttäytymistä ja virtsalla merkkailua, nisäkasvainten kehittymistä, kohtusairauksien kehittymistä ja ei-toivottujen pentujen syntymistä. Kastrointi ja sterilointi suoritetaan noin 6-9 kk:n ikäisestä lähtien (suosittelemme kastrointia aikaintaan 10-kuisena ja sterilisaatiota aikaisintaan 6-kuisena).
  • Hammashoito: Eläinlääkäri tarkistaa vuosirokotusten yhteydessä kissan suun terveydentilan. Kissalle kehittyy vanhemmiten helposti ientulehdusta ja hammaskiveä, hampaat saattavat reikiintyä ja henki haisee pahalle. Tällöin on paikallaan poistaa hammaskivi ja hoitaa ientulehdus. Kotihoitoon eläinlääkäriltä tai apteekista on saatavana koirille ja kissoille tarkoitettua hammastahnaa, jolla hammaskiven muodostumista voidaan estää.
  • Säännöllinen vuositarkastus: ennaltaehkäisevän terveydenhoidon tehtävä on pyrkiä havaitsemaan terveydentilan muutokset ja korjaamaan häiriöt mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tällä parannetaan kissan elämän laatua ja pituutta, säästytään monilta mielipahoilta ja turhilta kustannuksilta. Monella eläinlääkärillä on käytössään määrä-aikaiskutsujärjestelmä. Saat kutsun vuosittain ilman veloitusta rokotuksille, ja kissasi ennaltaehkäisevä terveydenhuolto toteutuu säännöllisesti vaivatta.