Käärmeenpurema tai ampiaisenpisto

Kissojen kilpirauhaset

Purema-/pistoalueelle kehittyy nopeasti turvotusta ja kipua ja siinä voidaan mahdollisesti havaita pienet pistoreiät, käärmeenpureman yhteydessä kaksi vierekkäin noin 1/2 cm päässä toisistaan.

Jos purema on pään tai kaulan alueella anna kissalle välittömästi kyypakkauksesta 1 tabl. Varmista, että lemmikki todella nielee tabletit. Ota yhteys eläinlääkäriin. Älä rasita tarpeettomasti lemmikkiäsi liikunnalla. Lepo hidastaa myrkyn kulkeutumista elimistössä. Älä puristele aluetta, vahingoitat kudoksia.

Kyynpureman saanut lemmikki kuuluu aina eläinlääkärin hoitoon. Jos purema-alue on raajassa, ja kudosturvotus on minimaalista, voidaan tilannetta tarkkailla ja hoitaa kotona, edellyttäen ettei yleisoireita esiinny. Ennestään allergikoksi tiedetty lemmikki on viisasta toimittaa eläinlääkäriin aina käärmeen- tai ampiaisenpiston yhteydessä. Yleisoireita kyyn puremissa ovat esimerkiksi väsymys ja selittämätön kipuilu. Kyyn myrkky aiheuttaa paikallisia hyytymishäiriöitä, kudosten kasvanutta läpäisevyyttä, kudostuhoa, turvotusta ja kuoliota. Myöhemmin myrkytyksestä voi seurata rytmihäiriöitä ja noin kolmanneksella koirista todetaan pureman aiheuttavan vaurioita sydänlihassoluihin. Kyyn purema on todella kivulias ja lemmikki tarvitsee voimakkaan kipulääkityksen. Älä kuitenkaan anna lemmikillesi ihmisten kipulääkkeitä, ne voimistavat hyytymishäiriöitä ja vahingoittavat kyyn myrkyn heikentämiä munuaisia ja ruoansulatuskanavaa. Eläinlääkäriltäsi saat sopivan lääkityksen. Tärkein hoitomuoto puremissa on suonensisäinen nesteytys, jolla tuetaan munuaisten toimintaa vaurioiden välttämiseksi.

Kyyn purema on syytä ottaa vakavasti! Tärkeintä on aluksi keskittyä liikkumisen rajoittamiseen. Parasta olisi pitää kissa kuljetuslaatikossa. Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin. Hyvästä ennusteesta huolimatta kyyn purema on aina hätätapaus.