Kissan kastraatio ja sterilisointi

Kissan kastraatio ja sterilisaatio

Kissan voi leikkauttaa aikaisintaan 14 viikoisena. Kissan ei tarvitse olla vielä täysikasvuinen leikkausvaiheessa. Leikkaus ei vaikuta kissan kasvuun eikä se lisää riskiä sairastua virtsavaivoihin. Leikkaus saattaa vaikuttaa pitkien luiden kasvulinjojen kiinni menemiseen, jonka takia suosittelemme etenkin ulkokissojen leikkauksia vasta yli 8 kk iässä suuremman luustotraumariskin vuoksi.

Uroskissan sukukypsyyden merkkejä ovat mouruamiskäyttäytyminen ja ympäristön merkkailu virtsalla. Leikkauksen jälkeen käyttäytyminen 2/3:lla kissoista katoaa pian ja 1/3:lla muutaman kuukauden kuluttua. Vaikutus on tehokkain, kun kissa kastroidaan nuorena, jolloin sillä ei vielä ole asiaan liittyvää opittua käyttäytymistä.

Leikkauksen ajaksi kollikissa rauhoitetaan kivun tunteen poistamiseksi. Leikkauksen jatkohoitona kissalle annetaan suojaava antibiootti-injektio sekä kipulääke-injektio. Ulkoilemaan tottuneen kollikissan voi päästää ulos parin päivän kuluttua leikkauksesta.

Tyttökissan leikkaus on edellistä vaativampi toimenpide. Leikkauksen ajaksi tyttökissa nukutetaan. Leikkauksessa siltä poistetaan osa kohtua ja molemmat munasarjat. Kissalle ei leikkauksen jälkeen tule kiima-aikaa eikä se saa pentuja. Tyttökissa saa myös antibiootti- sekä kipulääkepistoksen leikkauksen yhteydessä. Leikkaushaavaa tulee suojata raapimiselta ja nuolemiselta 10-14 vrk. Parhaiten tämä tapahtuu pitämällä kissalla kauluria tai pukua. Leikkausta seuraavana viikkona tyttökissa pidetään sisätiloissa, vaikka se olisi tottunut elämään ulkona.

Leikattujen uros- ja tyttökissojen liikkumareviiri yleensä pienenee ja ne pysyvät paremmin kotipiirissä. Vähentynyt liikunta merkitsee pienempää energiankulutusta, joten leikatut kissat saattavat lihota muita helpommin. Tämä tulee ottaa huomioon ruoan määrää arvioitaessa. Leikattujen kissojen on todettu elävän leikkaamattomia pidempään. Tämä selittyy mm. sillä, että leikattu kissa viihtyy paremmin kotipiirissään. Se ei myöskään joudu yhtä herkästi tappeluihin. Eräs kissojen yhteenotoissa leviävä infektio on FIV eli kissojen immuunikatotauti. Tätä sairastavan kissan yleinen vastustuskyky kyky heikkenee ja ennenaikainen huonokuntoisuus aiheutuu jatkuvista kroonisista infektioista.

Leikkaamattomien tyttökissojen ei-toivottujen pentujen estämiseksi voidaan väliaikaisesti käyttää hormonilääkitystä (pillereina tai implantina). Nämä ovat reseptilääkkeitä ja annos ja hoidon pituus tulee neuvotella eläinlääkärin kanssa. Pitkään käytettyinä E- pillereillä on haittavaikutuksia. Tavataan mm. nisäkasvaimia, kohtutulehduksia ja aineenvaihduntaan liittyviä tauteja. Turvallisempi vaihtoehto kissalle, jolle pentuja ei haluta, on näin ollen sterilisaatioleikkaus.