Isotooppihoidot

Vet4cat tarjoaa radioaktiivista isotooppihoitoa kissan kilpirauhasen liikatoimintaan – ainoana Suomessa. Onnistumisprosentti yhdellä hoitokerralla jopa 99%.

Kissojen kilpirauhasen liikatoiminta

Kissojen kilpirauhasen liikatoiminta

Kissojen kilpirauhasen liikatoiminta johtuu kasvaimesta, joka on lähes aina hyvänlaatuinen. Hoidamme liikatoimintaa radiojodilla ainoana kissaklinikkana Suomessa. Radiojodihoidon ainoana sivuvaikutuksena on se, että n.5% hoidetuista kissoista sairastuu kilpirauhasen vajaatoimintaan. Tämä on kuitenkin helpommin hoidettavissa kuin liikatoiminta. Isotooppihoidolla kissalta tuhotaan kasvaimet pois. Radiojodihoidossa annostellaan ja annetaan radiojodi kapselina suun kautta.

Isotooppihoitoon pääsee joko oman eläinlääkärin kautta, lähetteellä, tai ottamalla yhteyden klinikallemme. Henkilökuntamme antaa tarvittavat tiedot hoitoon liittyen.

  • Kilpirauhasten liikatoiminta on silloinkin, kun T4 on viitearvojen sisällä (mutta yläkantissa), on selvät oireet ja TSH on <0.03;
  • Diagnoosi on selvä, jos T4 on viitearvojen yläpuolella, on selvät oireet ja kaulassa tuntuu ”nystyröitä” (kasvaimia)
  • Vaikka palpoimalla ei löydy kasvaimia kaulasta, on diagnoosi liikatoiminta, jos T4, TSH ja oireet viittaavat sairauteen
  • Koska räätälöimme jokaiselle kissalle oman radiojodi-määrän, vuoden 2019 alusta mitataan kaikilta hoitoon tulevilta kissoilta T4 arvon meidän klinikalla ennen radiojodin pistämistä
  • 7-10 pv ennen isotooppihoitoa keskeytetään kilpirauhaslääkityksen antoa ja 14 pv ennen hoitoa keskeytetään Y/D lääkeruoan antoa
  • Meille on ilmoitettava kaikki tiedot Isotooppiläheteen ja Isotooppi-tarkastuslistan mukaisesti

Hoidon onnistumisen edellytyksenä on että meille toimitetaan Isotooppilähete ja Isotooppi tarkastuslista (Isotooppihoidot-eläinlääkäri osiosta) eläinlääkärin tai omistajan täyttämänä, sekä tarkka T4 (esim.arvo >219 tai >167 tai >104 EI OLE riittävä), BUN ja Creayllämainittujen ohjeiden mukaisesti; pyydettäessä myös TSH. Ilman yllämainittuja seikkoja oikeaa isotooppimäärää ei voi laskea, eikä hoidon tuloksesta näin ollen voi antaa mitään takeita.

  • Isotooppihoito  45-149 nmol/L —> 1890,-
  • Isotooppihoito 150-299 nmol/L —> 1990,-
  • Isotooppihoito 300-449 nmol/L —> 2180,-
  • Isotooppihoito 450-850 nmol/L —> 2470 ,-

​Hintaan sisältyy: isotoopit, hoitojakso klinikalla, T4:n mittaus juuri ennen hoitoa ja laajempi verinäyte (sis.T4) ennen kotiutumista, käytetyt hiekat sekä jätösten säilyttäminen klinikalla STUKin edellyttämällä tavalla n.90 vuorokautta.

Kissojen kilpirauhasen liikatoiminta

Isotooppihoito pähkinänkuoressa

  • Kissoja hoidetaan tarvittaessa viikoittain, yleensä keskiviikoisin
  • Radiojodihoidossa annostellaan ja annetaan radiojodi kapselina suun kautta.Omistaja ei saa olla paikalla säteilyn vuoksi
  • Hoidon jälkeen kissat ovat klinikalla, isotooppiyksikössä, yleensä 3-5 vuorokautta.
  • I-131 on muuten vaaraton, eikä aiheuta kissan elimistölle haittaa; on turvallinen myös muille, samassa taloudessa asuville kissoille
  • Kissoille joilla on CKD, IRIS asteeltaan 3-4, sekä vakava sydämenvajaatoiminta ei hoitoa suoriteta
  • Verenpainetauti, lievä sydämen vajaatoiminta, ym. krooniset sairaudet eivät häiritse hoitoa
  • Jos kissa on jatkuvalla lääkityksellä, on meille ilmoitettava ja toimitettava lääkkeitä hoidon ajaksi
  • Omistajan on toimitettava hoidon ajaksi omia ruokia
  • Käytämme pakuunttuvaa kissanhiekkaa
  • Hoitojakson aikana henkilökunta ei saa viettää aikaa kissojen kanssa kuin korkeintaan 2 kertaa päivässä, yht.20 min.
  • Hoitojakson aikana omistajalta on pääsy kielletty isotooppiyksikköön
  • Kotiutumisen jälkeen kissojen jätökset säilytetään klinikalla vielä 90 vuorokautta säteilyn vuoksi
  • Kotiutumisen jälkeen omistajan on noudatettava klinikalta saatuja ohjeita 2 viikon ajan
Kissojen isotooppihoito

Radiojodihoitojen hyödyt:

  • Yli 95% parantumisprosentti: mikäli kissa tarvitsee kuitenkin toisen hoitokerran, tarjoamme sen omaan laskuumme.
  • Radiojodi usein on ainoa parannuskeino hyperthyroidismiin: jopa yhden tai useamman leikkauksen jälkeen kissat voivat edelleen olla hyperthyroidisia ektooppisesta kasvainkudoksesta johtuen. Lääkehoito (metimatsoli, tiamitsoli, carbimatsoli) ei paranna hypertyroidismia ja sillä on sivuvaikutuksiakin (mm. maksan toksisuutta). Antityroiidiset lääkkeet pitää antaa kahdesti päivässä loppuelämän tai kunnes toinen hoitomuoto valitaan.
  • Lääkehoidolla on suuri riski sivuvaikutuksiin verrattuna radiojodiin: radiojodihoidon sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia (0,005%), yleisin on tilapäinen äänen muuttuminen. Vertaa tätä suun kautta annettuihin lääkkeisiin,  jossa on jopa 20% riski sivuvaikutuksiin, joista osa voi olla hengenvaarallisia.
  • Vastinetta rahoille: niinkin pian kuin 12 kuukaudessa (tai vähemmässä) omistaja on maksanut I-131 hoidon siinä missä olisi maksanut lääkkeet, verinäytteet ja mahdolliset sivuvaikutuksiin tarvitut hoidot. Ajan kanssa kasvain jatkaa kasvamista ja lääkkeen annoksia täytyy nostaa, joka lisää sivuvaikutusten riskiä. Monessa tapauksessa loppuvaiheessa pillereilla ei saada tautia aisoihin.
  • Paluu normaaliksi kissaksi: omistajat raportoivat usein, että vaikka lääkehoito vaikutti pysäyttävän sairauden, kissa ei silti ikinä palaa täysin ennalleen. Kuitenkin I-131 hoidon jälkeen he kertoivat tyytyväisinä saaneensa vanhan terveen kissansa takaisin.
  • Lopeta pillereiden antaminen kahdesti päivässä: on olemassa erittäin pieni mahdollisuus kehittää kilpirauhasenvajaatoiminta radiojodihoidon jälkeen; alle 5% hoidetuista kissoista tarvitsee lääkehoitoa vajaatoiminnan vuoksi. Vaikka monet omistajat eivät halua syöttää pillereitä kissoilleen, tyroksiinihoito on paljon halvempi ja turvallisempi vaihtoehto metimatsolille tai tiamatsolille.
  • Onnelliset kissat: sairaalahoitojakson ajan (3-7 vrk) kissat ovat tilavissa yksiöissään (140x90x70cm), joissa on mm. erillinen WC-alue, erillinen ”makuuhuone” sekä lepotila.

Usein kysyttyä radiojodihoidosta

Liikatoiminnan aiheuttaja on aina kilpirauhaskasvain/ kasvaimia, joista n.95% hyvänlaatuisia ja n.5% pahanlaatuisia. Ajan myötä myös osa hyvänlaatuisista kasvaimista muuttuu pahanlaatuiseksi.

Isotooppihoito sopii ja on turvallinen kaikille hypertyreootisille kissoille iästä ja sairauden kestosta riipumatta. Hoitoa ei anneta kissoille joilla on vakava sydämen- tai munuaistenvajaatoiminta.

Odotusaika hoitoon on n. 3-4 viikkoa. Joskus pääsee hoitoon lyhyelläkin varoitusajalla jos sairaus on juuri diagnosoitu eikä hoitoa aloitettu.

Isotooppilähete ja viimeisimmät veritulokset sekä muut olennaiset tiedot kissan terveyden tilasta.

T4 mitataan niin, että kissa on ollut ilman kilpirauhaslääkitystä 7-10 vrk tai ilman Y/D-lääkeruokaa 14 vuorokautta.

Ei voi , lähete on pakollinen. Tosiaan voi tuoda kissan myös meille arvioittavaksi jos ei saa lähetettä omalta eläinlääkäriltä. Sen perusteella varataan hoitoaikaa mikäli kissa on sopiva ehdokas hoitoon.

Diagnoosin jälkeen kissalle voi varata ajan heti isotooppihoitoon. Mikäli diagnoosihetkellä munuaisarvot ovat koholla, kannattaa hoitaa ensin kuukauden ajan suun kautta annettavilla kilpirauhaslääkkeillä ja ottaa uusintaverinäytteet, joiden jälkeen päätetään isotooppihoidon turvallisuudesta. Jos kissalla on munuaisten vajaatoiminta, asteeltaan 3-4, hoitoa ei anneta.

Se on erittäin tärkeää, koska sen, sekä oireiden, kilpirauhasen koon ja sairauden keston perusteella määritellään tarkka isotooppimäärä kullekin kissalle. Ilman tarkkaa T4-arvoa emme ota kissoja hoitoon. Tarkka arvo tarkoittaa lukua jonka edessä ei ole < tai > merkkejä. HUOM!! VetScanilla saa mitattu korkeintaan 129 nmol/L eikä laite ilmoita > merkillä. Solo:lla saa mitattu jopa 700 nmol/L. Idexxin arvojen kanssa on ollut eniten ongelmia.

Hoidon kokonaishinta alkaa 1850:sta eurosta ja nousee T4-arvon mukaan (tarvittavan isotooppimäärän ja klinikalla oleskeluajan mukaan). Perushinnalla (1850e) hoidetaan kissa jonka T4 on korkeintaan 199 nmol/L ja vaatii 3-5 hoitopäivää (mukaan lukien tulopäivä). Hinta nousee T4 arvon mukaan 2050 euroon asti.

Maksuvälineinä toimii käteinen, pankki-,luottokortti, LähiTapiolan ja Pohjantähden suorakorvauspalvelu sekä Collectorin ja SAVin kautta hoidettava erämaksumahdollisuus. Emme anna pankkisiirtoja. Maksu suoritetaan hoitoon tullessa.

Uusintahoito on yleensä ilmainen, mutta sitä katsotaan tapauskohtaisesti. Jos sairaus uusii esim. 3 vuoden kuluttua sitä ei katsota hoidon epäonnistumisena. Se on uusi hoito ja uusi maksu.

Yli 600 hoidon jälkeen meiltä lähtiessä kissojen kilpirauhasarvon taso on melkein aina viiterajoissa. Kansainvälisesti kilpirauhashormonin tason (T4) pitäisi olla viitearvojen sisäpuolella neljän viikon kuluessa hoidosta 85% tapauksista ja kolmen kuukauden kuluessa 95% tapauksista.

Vaikka kissa näyttäisi paremmalta jo viikon sisällä I-131 injektiosta, tilanne paranee oireiden puolesta hiljalleen I-131 ”tapettua” kilpirauhaskasvainkudokset, riippumatta niiden sijainnista elimistössä. Kissa on terve vasta silloin kun terve kilpirauhaskudos tuottaa normaalisti T4-hormonia (6-9kk kuuluttua hoidosta). Yleensä >95% I-131 hoidetuista kissoista paranee yhdellä injektiolla. Meillä tähän menessä kilpirauhasen liikatoiminnan parantumisprosentti on melkein 100. I-131 ei aiheuttaa lainkaan vahinkoa lisäkilpirauhasten toiminnalle, jotka ovat erittäin tärkeitä elimistön kalkkitasapainolle. Tämä on suurin ero kirurgiselle vaihtoehdolle joka voi vahingoittaa lisäkilpirauhasia aiheuttaen elämää uhkaavan kalkin puutteen.

Suositellaan verinäytteitä otettavaksi 1 ja 3 kuukauden kuluttua kissan kotiuttamisesta; epäselvissä tapauksissa myös 6kk kuluttua. Jos kissa jostain syystä ei voi hyvin tässä välissä pitäisi tarkistaa tilanne heti. Kontrolli tarkoittaa yleistarkastusta sekä verinäytteitä (vähintään kilpirauhas- , munuais- ja maksa-arvot). T4-arvon avulla tiedetään onko, ja missä vaiheessa, kilpirauhasten toiminta tasaantunut.

Kontrollikäynnit voi hoitaa omalla eläinlääkärillä ja ilmoittaa meille vain tulokset. Yleensä  3-6 kk kuluttua kontrolissa tiedetään onko hoito tehonnut. Olemme aina tavoitettavissa ja valmiit neuvomaan kaikissa asioissa isotooppi hoitoja koskien.

Kyllä, on mahdollista. Kilpirauhasten liikatoiminta voi uusiutua jos kasvaimet uusii; jos uusii se tapahtuu aikaisintaan 1-2 vuoden kuluttua hoidosta ja se johtuu siitä, että terveeseen kilpirauhaskudokseen kehittyy uusia kasvaimia. Jos radiojodihoito ”epäonnistuisi” liikatoiminnan oireet eivät häviä alkuunkaan. Meillä hoidetuilla kissoilla liikatoiminta on hävinnyt, hoitojakson jälkeen, melkein 100%. Harvoin se uusii.

Isotooppihoidolla on olemassa pieni, n. 5%, mahdollisuus aiheuttaa vajaatoimintaa. Sen takia on tärkeä toimittaa meille kaikki pyydetyt asiapaperit ennen hoitoa. Hoidon tarkoitus on kuitenkin ensisijaisesti parantaa liikatoiminta tuhomalla kilpirauhaskasvaimet. Täytyy muistaa että hoidon lopputulokseen vaikuttaa myös kissan aineenvaihdunta, koska jokainen kissa reagoi yksilöllisesti isotooppeihin.

Kokemuksen (600 kissaa ja 8 vuotta)  ja tutkimusten perusteella pitkällä tähtäimellä I-131 hoidon ennuste on erinomainen. Tätä hoitomuotoa suositellaan vanhoillekin kissoille hoidon turvallisuuden vuoksi. Meillä on hoidettu hyvin tuloksin myös 18 ja 19 vuotiaita kissoja. Sairaus uusii erittäin harvoin.

Ruokintasuositukset I-131 hoidon jälkeen

Kilpirauhasten liikatoiminnasta kärsivillä kissoilla kehittyy tiettyjä metabolisia ongelmia, jotka pitäisi yrittää hoitaa myös ruokavaliolla. Näiden joukossa ovat lihasten surkastuminen (sarkopeenia), insuliiniresistenssi (joka aiheuttaa taipumusta sokeritautiin) ja lisäkilpirauhasten liikatoiminta (joka aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa). Alla olevat ruokintasuositukset pätevät sekä ennen että I-131 hoidon jälkeen.

Suositellaan, että kilpirauhasten liikatoiminnasta kärsiville kissoille syötetään ruokia, joilla on paljon alle 15-20%:n hiilihydraattipitoisuus ja yli 35-40%:n proteiinipitoisuus. Tämä on paras yhdistelmä jolla voi ennaltaehkäistä lisääntynyttä lihasten surkastumista josta kilpirauhaskissat kärsivät. Koska kissat ovat luonnossa 100%:sesti lihansyöjiä, niiden päivän kulutuksesta alle 2% kaloreista on hiilihydraateista ja yli 50% kaloreista on proteiineista.

Mitä korkeampi ja laadukkaampi proteiinien osuus on ruokavaliossa, sitä paremmin säilyy kissojen lihasmassa ja lihasten kunto kiihtyvän aineenvaihdunnan vaiheen (hypertyreoosin) aikana. Matala hiilihydraattipitoisuus auttaa ennaltaehkäisemään sokeritaudin esiintymistä kilpirauhasten liikatoiminnasta kärsivillä kissoilla, jota esiintyy silloin tällöin. Hypertyreoosin ja sokeritaudin yhdistelmä on vaikeampi hoitaa.

Fosforin saannin rajoittaminen ruokavaliossa on tärkeä kilpirauhasten liikatoiminnasta kärsivillä kissoilla. Suurin osa näistä kissoista kärsii jo omistajan tietämättä jonkinasteisesta munuaisten vajaatoiminnasta, joka voi olla alussa hallittavissa syöttämällä ruokaa, jossa on matala fosforipitoisuus.

Suositellaan, että fosforin pitoisuus on alle 250 mg/ 100 kcal, mieluummin 150-190 mg. Kalapitoisissa ruoissa fosforin pitoisuus on melko korkea, jonka vuoksi niitä on hyvä välttää lievästäkin munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä kissoilla.

Vesi on todella tärkeää sekä terveille että sairaille yksilöille. Kissoilla on perinteisesti korkea ”pedon janokynnys”, eli matala juomistarverefleksi, koska luonnossa ne saavat nesteen päivittäistarpeen ruoasta. Luonnossa kissan ravinnossa (hiiri, lintu, rotta) vesipitoisuus on n. 70%. Tämä nestepitoisuus on hienosti toteutettu säilykeruoissa, joissa on 70-80% vettä, mutta on kehnosti toteutettu kuivissa ruoissa, joissa on vain 7-10% vettä.

Kun ymmärretään, että kissojen jano-kynnys on aina korkea (omistajat eivät huomaa edes juoko kissa vettä) on helppo tajuta miksi on elintärkeää tarjota kissoille ruokia, joissa on korkea vesipitoisuus.

Koska kissalta puuttuu juomistarverefleksi, se voi helposti johtaa iäkkäällä kissalla matala-asteiseen krooniseen kuivumiseen, jos kissan pääravinto koostuu kuivasta ruoasta. Kun lasketaan veden saanti, kissa joka syö säilykeruokia saa kaksi kertaa enemmän nestettä verrattuna kissaan joka syö vain raksuja.