27.jpg

Radiojodihoito, miksi suositella

Syitä miksi suositella potilaallesi radioaktiivista jodihoitoa (I-131) ovat muun muassa:

yli 95% parantumisprosentti: mikäli kissa tarvitsee kuitenkin toisen hoitokerran, tarjoamme sen omaan laskuumme. Tarvitsemme vain ohjeiden mukaisesti suoritetun verinäytteen, josta on varmistettu jatkunut hyperthyroidismi.

Radiojodi usein on ainoa parannuskeino hyperthyroidismiin: jopa yhden tai useamman leikkauksen jälkeen kissat voivat edelleen olla hyperthyroidisia ektooppisesta kasvainkudoksesta johtuen. Lääkehoito (metimatsoli, tiamitsoli, carbimatsoli) ei paranna hypertyroidismia ja sillä on sivuvaikutuksiakin (mm. maksan toksisuutta). Antityroiidiset lääkkeet pitää antaa kahdesti päivässä loppuelämän tai kunnes toinen hoitomuoto valitaan.

Lääkehoidolla on suuri riski sivuvaikutuksiin verrattuna radiojodiin: radiojodihoidon sivuvaikutukset ovat erittäin harvinaisia (0,005%), yleisin on tilapäinen äänen muuttuminen. Vertaa tätä metimatsoliin, jossa on jopa 20% riski sivuvaikutuksiin, joista osa voi olla hengenvaarallisia.

Vastinetta rahoille: niinkin pian kuin 12 kuukaudessa (tai vähemmässä) omistaja on maksanut I-131 hoidon siinä missä olisi maksanut lääkkeet, verinäytteet ja mahdolliset sivuvaikutuksiin tarvitut hoidot. Ajan kanssa kasvain jatkaa kasvamista ja lääkkeen annoksia täytyy nostaa, joka lisää sivuvaikutusten riskiä. Monessa tapauksessa loppuvaiheessa pillereilla ei saada tautia aisoihin.

Paluu normaaliksi kissaksi: omistajat raportoivat usein että vaikka lääkehoito vaikutti pysäyttävän sairauden, kissa ei silti ikinä palaa täysin ennalleen. Kuitenkin I-131 hoidon jälkeen he kertoivat tyytyväisinä saaneensa vanhan terveen kissansa takaisin.

Lopeta pillereiden antaminen kahdesti päivässä: on olemassa erittäin pieni mahdollisuus kehittää kilpirauhasenvajaatoiminta radiojodihoidon jälkeen; alle 5% hoidetuista kissoista tarvitsee lääkehoitoa vajaatoiminnan vuoksi. Vaikka monet omistajat eivät halua syöttää pillereitä kissoilleen, tyroksiinihoito on paljon halvempi ja turvallisempi vaihtoehto metimatsolille tai tiamatsolille.

Onnelliset kissat: sairaalahoitojakson ajan (5-7 vrk) kissat ovat tilavissa yksiöissään (140x90x70cm), joissa on mm. erillinen WC-alue, erillinen "makuuhuone" sekä lepotila.