Kissan munuaisvika

kissan munuaisvika

Munuaisten päätehtävä on suodattaa verestä aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuona-aineita. Munuaiset huolehtivat myös elimistön neste-, happo-emäs-, ja elektrolyyttitasapainon säätelystä ja osallistuvat myös verenpaineen ja punasolutuotannon säätelyyn.

Munuaisten vajaatoiminta on vanhojen kissojen yleisin kuolinsyy. Kun munuaissairauden oireet alkavat näkyä, on ainakin 2/3 munuaiskudoksesta vahingoittunut. Vahingoittuneet munuaiset eivät pysty poistamaan elimistön kuona-aineita eivätkä ne pysty ohjaamaan vettä ja elektrolyyttejä takaisin elimistöön. Lievissä tapauksissa eläin pystyy korvaamaan munuaisten toimintavajeen juomalla enemmän ja vastaavasti virtsaamalla enemmän. Valitettavasti tässä huuhtelussa menetetään myös paljon arvokkaita aineita. Vähitellen elimistöön alkaa kuitenkin kertyä haitallisia aineita ja seurauksena on virtsamyrkytys.

Munuaistaudin oireita ovat ruokahaluttomuus, lisääntynyt juominen, lisääntynyt virtsaaminen tai virtsaamiskyvyttömyys, huono karvapeite, alakuloisuus ja oksentelu. Oireet voivat ilmaantua yhtäkkiä tai kehittyä hiljakseen pidemmän ajan kuluessa.

Munuaissairaudet ovat eräs yleisimmistä kissojen sairauksista. Munuaissairauksiin on useita syitä, mm. perinnölliset tekijät, infektiot, haitalliset kemikaalit ja ravitsemukselliset tekijät. Usein ei syytä edes voida saada selville. Tutkimuksilla voidaan kuitenkin saada tietoa sairauden vakavuudesta ja suosittaa näiden avulla tarpeelliset hoitotoimenpiteet.

Krooniseen munuaisvikaan ei ole parannuskeinoa, mutta ruokavaliolla ja tukihoidolla voidaan eläimen elinikää pidentää eläimen siitä kärsimättä. Eläimen on saatava riittävästi vettä ja sen on päästävä virtsaamaan usein. Tasapainotetulla ruokavaliolla on oleellinen osuus munuaistaudin hoidossa. Valkuaisen määrää ei saa missään tapauksessa rajoittaa ja sen on oltava korkealaatuista ja helposti sulavaa. Koska munuaisvikainen kissa usein laihtuu, ruoan tulee olla energiapitoista. Kaikista tärkein munuaisten vajaatoiminnan hoidossa on fosforin saannin rajoittaminen. Eläinlääkäriltäsi saat sairaalle lemmikillesi sopivaa täysravintoa. Munuaisvikaisten ruokia käytetään vasta, kun kyseessä on IRIS 3-4 asteen munuaisten vajaatoiminta, eli creatiniini on yli 350. Älä käytä näitä ruokia ilman eläinlääkärin suositusta! Erikoisruokavaliolla voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä jos sitä syötetään liian varhaisessa munuaisten vajaatoiminnan vaiheessa, koska elimistö alkaa tällöin kuihduttaa omista varoistaan lihasmassaa.tekstiö vähän.