Kissan ylipaino

Kissan ylipaino

Ylipainoisuus on kissan ravitsemuksellisista sairauksista yleisin. Sillä on useita haitallisia vaikutuksia elimistöön. Ylipainoisuus on yleisintä vanhemmilla eläimillä, nartuilla, ja se on kaksi kertaa yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla eläimillä muihin verrattuna.

Miten ylipainoisuus vaikuttaa? Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoinen eläin elää lyhemmän elämän normaalipainoiseen verrattuna. Ylipainoisuus altistaa mm. tuki- ja liikuntakudosten sairauksille, hengityselinsairauksille, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, maksasairaudelle, sokeritaudille, heikentää lämmönsäätelykykyä, aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, alentaa elimistön puolustusreaktioita, lisää anestesian riskejä sekä vaikuttaa mielialaan ja aktiivisuuteen haitallisesti.

Ylipainon syynä tavallisesti on liiallinen energian saanti verrattuna energian kulutukseen. Suureksi osaksi tämä johtuu kaupallisten ruokien erittäin hyvästä maistuvuudesta. Lisäksi useille eläimille annetaan ruoantähteitä, makupaloja ym. normaalien ruoka-annosten lisäksi. Lihomiseen taipuvainen lemmikki syö kerta kerralta enemmän, koska normaali kylläisyyden säätelymekanismi liikunnan puutteesta johtuen on sekaisin.

Ylipainoisuus on yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla lemmikeillä. Tämä aiheutuu muuttuneesta hormonitoiminnasta johtuvasta aktiivisuuden vähenemisestä ja liiallisesta energiansaannista suhteessa aineenvaihdunnan vähenemiseen. Liikalihavuus saattaa olla myös aiheutettua. Ylisyöttäminen pentuina johtaa aikuisuuden liikalihavuuteen.

Onko lemmikkisi liian lihava? Paras tapa on punnita se ja verrata muihin rodun edustajiin. Lihavuutta voidaan myös arvioida käsin tunnustelemalla. Jos lemmikin kylkiluut tuntuvat helposti, kissa on todennäköisesti normaalipainoinen. Jos tunnet rasvakudosta ihon ja kylkiluiden välissä tai kylkiluita on vaikea löytää, on lemmikkisi ylipainoinen. Kissoilla ylipainoisuuden merkkinä alavatsa usein roikkuu. Ylipainoisuuden arviointi saattaa joskus tuottaa vaikeuksia, mutta eläinlääkärikäyntien yhteydessä voidaan tilannetta tutkia ja merkitä paino ylös esim. vuosittain.

Ennen kuin alat laihduttaa lemmikkiäsi, tulisi sille tehdä terveydentilan tutkimus. Tämän tarkoituksena on sulkea pois sellaiset lihavuudelta näyttävät tilat, joiden syynä onkin hoitoa vaativa sairaus.

Laihtuminen perustuu energian kulutuksen kasvattamiseen, energian saantia tulee samalla pienentää. Energiankulutusta voidaan suurentaa lisäämällä liikuntaa. Joskus tämä voi olla vaikeaa, kun kyseessä on todella lihava, huonokuntoinen lemmikki. Näissä tilanteissa dieettiä tulee sisukkaasti jatkaa, kunnes liikuntakin tulee vähitellen mahdolliseksi. Tärkeää lemmikin laihduttamisessa on, että koko perhe on asiassa mukana.

Laihduttamisen alussa kannattaa sopia eläinlääkärin kanssa tarkka ohjelma tavoitteineen ja aikatauluineen. Käy punnitsemassa kissasi määrävälein samalla vaa’alla vastaanoton odotushuoneessa. Punnitus on tietenkin maksuton eikä sitä varten tarvitse varata aikaa.

  • Syötä kissalle tasapainotettua, riittävästi kuitua sisältävää, energiasisällöltään köyhdytettyä ruokaa lemmikin tavoitepainon mukaan laskettu määrä vuorokaudessa. Ruoka annetaan useina pieninä annoksina, koko vuorauden ruokamäärä on hyvä punnita aamulla erilliseen astiaan, josta annetaan päivän mittaan annokset..
  • Jätä pois välipalat!
  • Lisää liikuntaa.
  • Pidä lemmikki tarvittaessa pois keittiöstä kun valmistat ruokaa tai tarjoat ruokaa muille.
  • Punnitse lemmikkisi kerran viikossa ja pidä kirjaa sen painosta.
  • Älä vaihda ruokintaa kesken kuurin, älä anna mitään muuta kuin laihdutusruokaa, pienikin määrä muuta voi mitätöidä hoidon.
  • Jos lemmikkisi ei kaikesta huolimatta laihdu, ota yhteys eläinlääkäriin epäonnistumisen syyn selville saamiseksi.
  • Painonpudotustavoite kuukaudessa on kissalle noin 100-200g.

Laihduttaminen lemmikin aikaisemmalla ruoalla onnistuu harvoin, jos koskaan. Tämä johtuu siitä, että pienennetyn annoksen takia sillä on jatkuva nälkä ja toisaalta tärkeiden ravintoaineiden puutostiloja saattaa syntyä. Laihdutusruuiksi suositellaan eläinlääkäriltä saatavaa erikoisruokaa esim. Hill’s r/d, Hill’s Metabolic tai Royal Canin Satiety Support tai Royal Canin Obesity. Sen lisänä tarjotaan vain raikasta vettä.