Leikkauspotilaan jatkohoito-ohjeet

Leikkauspotilaan jatkohoito

Potilaskohtaiset ohjeet saattavat erota seuraavasta riippuen leikkauksesta. Noudattakaa klinikalta saamianne ohjeita tai varmistakaa epäselvissä tapauksissa ohjeistus vielä puhelimitse.

Leikkauspotilaan jatkohoito-ohjeet

Nukutuksesta herätessään eläimen ruumiin lämpötila on alhainen ja sillä saattaa herätessään olla vilunpuistatuksia. Potilas ei heti herättyään hallitse kunnolla liikkeitään, joten on seurattava, ettei se vahingoita itseään. Rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti ja eläimelle saattaa sattua ”vahinkoja”.

Rauhoituksesta heräilevän lemmikin on annettava herätä rauhassa, kuitenkin aikuisen valvonnassa. Mahdolliset perheen muut lemmikit on syytä pitää erillään toipilaasta, kunnes tämä on kunnolla herännyt. Myös lapsille on hyvä kertoa, että lemmikki on vielä väsynyt ja sitä ei saa häiritä. Lemmikki saattaa käyttäytyä arvaamattomasti herätessään.

Ruokaa ja juomaa annetaan alkuun pieniä määriä, kun kissa on alkanut itse kävellä. Jos kissa oksentaa, kokeillaan ruokaa ja juotavaa antaa uudelleen aikaisintaan puolen tunnin päästä. Koska rauhoituksesta heräämisen jälkeen kissalla on taipumus juoda suuria määriä, on vedensaantia hyvä rajoittaa niin, että ensimmäisten 6 tunnin aikana kissa saa juoda enintään 0,6 dl (60ml) pieninä kerta-annoksina. Seuraavana vuorokautena kissa saa juoda vapaasti.

Leikkaushaavan hoito: Kissa EI SAA NUOLLA tai vaurioittaa leikkaushaavaa. Se voidaan estää käyttämällä pukua, kaulusta tms suojaa. Haavaa voi tarvittaessa puhdistaa esim. laimennetulla Betadinella. Jos haava-alueella esiintyy huomattavaa turvotusta, vuotoa, pahaa hajua tai muuta poikkeavaa, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Potilaan lääkitys: Lääkitys kuitissa olevan ohjeen mukaan. Antibioottikuurin keskenjättäminen saattaa aiheuttaa vastustuskykyisten bakteerikantojen syntymisen, joten on erittäin tärkeää, että lääke annetaan säännöllisin väliajoin ohjeen mukaisesti loppuun saakka.

  • Haavateipin voi poistaa kotona n. 5 päivän kuluttua.
  • Tikkienpoisto 12-14 vrk:n kuluttua. Toimenpide on maksuton jos kissaa ei tarvitse rauhoittaa.
  • Ulkoilutus taluttimessa tikkien poistoon asti. Leikkauksen jälkeen on vältettävä voimakkaita ja nopeita liikkeitä 10-14 vrk:n ajan.