Kissan sydämen vajaatoiminta

Kissan sydämen vajaatoiminta

Sydänsairaudet ovat kissoilla aika yleisiä. Kissoilla tavataan sydänlihassairauksia. Synnynnäisiä sydänvikoja tavataan harvemmin. Sydämen vajaatoiminnan alkusyytä on monesti vaikea saada selville, mutta voi olla periytyvääkin.

Yleisimmät sydänvian oireet kissalla ovat hengenahdistus (johtuen keuhkopussiin kertyvästä nesteestä), nopea hengitys, laihtuminen ja rasituksen sietokyvyn heikkeneminen. Kissan sydänsairaus alkaa yleensä hyvin äkillisesti ja vaatii välitöntä eläinlääkäriapua. Sydänsairaudet ovat luonteeltaan eteneviä. Kissan sydänsairaus on hyvin usein nopeasti etenevä ja kuolemaan johtava. Huolellisella hoidolla etenemistä voidaan hidastaa. Jos sairaus diagnosoidaan ajoissa, oikealla hoidolla kissa voi elää hyvinkin normaalia elämää jopa vuosia.

Sivuäänen löytyminen ei tarkoita sitä, että kissalle täytyy aloittaa sydänlääkitys jos kissa ei oireile. Lääkitys aloitetaan vasta kun kissalla on sydänsairauden oireita.

Sydämen vajaatoimintaoireisto seuraa, kun sydän ei pysty pumppaamaan riittävästi verta. Kun sydämen vasen puoli on vaurioitunut (HCM), paine kasvaa suonissa, jotka johtavat verta keuhkoista sydämeen ja nestettä alkaa kertyä keuhkokudokseen tai keuhkopussiin. Keuhkojen toiminta heikkenee ja eläin oireilee hengenahdistuksella. Yskä on erittäin harvoin, kissalla, sydänvian oire. Muistakaa että sydänsairaus voi olla myös kilpirauhasen liikatoiminnan seuraus.

Sydänsairautta ei pystytä parantamaan, mutta eläimen tilaa pyritään lievittämään lääkehoidon ja ruokavalion avulla sekä rasitusta rajoittamalla. Eläinlääkäri määrää lemmikille sopivan lääkityksen. Lääkitys on elinikäinen ja säännölliset kontrollikäynnit eläinlääkärillä ovat tarpeen taudin etenemisen seuraamiseksi. Lääkitystä voidaan joutua muuttamaan tai lisäämään mutta siitä tulee AINA keskustella ensin eläinlääkärin kanssa.

Sydänpotilaan yleiskunnosta on pidettävä huolta ja lemmikkiä ei saa päästää lihomaan. Ravinnonsaanti tulee tarkasti sopeuttaa energiantarpeeseen. Väli- ja makupaloja tulee välttää. Suuhygieniasta on huolehdittava ja lemmikin munuaisarvoja olisi hyvä tarkastuttaa säännöllisesti.