Ripuloivan ja / tai oksentelevan eläimen kotihoito-ohjeet

Ripuloiva kissa

Äkilliset ruoansulatuskanavan häiriöt ovat yleisiä ja johtuvat usein siitä että eläin on syönyt jotain sopimatonta, myös suolistoinfektiot sekä ohutsuolikasvaimet ovat mahdollisia. Lievät ripulit paranevat muutamassa päivässä kotihoidolla. Mikäli eläin ei parane muutamassa päivässä, eläin menee huonoon kuntoon tai oksentaa vedenkin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Ripulitaudin hoidossa on tärkeää, että ruoansulatuskanava saa rauhoittua. Paastoa ei suositella. Riittävästä nesteensaannista on tärkeää huolehtia: mikäli eläin ei itse juo, on sitä juotettava ruiskulla tai nesteytettävä klinikalla.

Apteekista ja klinikaltamme saa useita kissojen ripulitauteihin tarkoitettuja reseptittömiä valmisteita. Näiden tarkoitus on rauhoittaa suolistoa, suojata suoliston limakalvoa ja sitoa mahdollisia haitallisia aineita itseensä. Näitä valmisteita ovat esim. Enteromicro tahna, Inupekt, Kaopekt forte.

Ripulipotilaalle on tärkeää saada runsaasti juotavaa (veteen voi sekoittaa Nutrisal-elektrolyyttivalmistetta) pienissä erissä, noin 0.5 dl/kg/vrk. Jos potilas ei itse juo, on sitä juotettava varovasti esim. ruiskulla suoraan suuhun.

Ruokana voi antaa esim. keitettyä riisiä, raejuustoa, pakastekalaa, kananmunaa tai laihaa keitettyä lihaa (maustamatonta kanaa tai maustamatonta naudanlihaa), klinikalta saatavia märkäruokia tai ruoansulatuskanavan toimintaa tukevia kuivaruokia. Lemmikille annetaan 3-6 pientä annosta päivän aikana.

Kun lemmikki ei ole oksentanut tai ripuloinut ainakaan kahteen päivään, lisätään ruokaan pieni määrä lemmikin normaalia ruokaa. Muutaman päivän aikana seoksessa lisätään normaaliruuan osuutta. Vältä maidon, rustojen ja liian lihan antamista, koska nämä voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa.

Mikäli lemmikille tulee uudelleen sairauden oireita, palataan ruokintaohjelmassa edellisen päivän ruokintaan. Mikäli oireet kuitenkin jostain syystä pahenevat, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Eräät ruoansulatuskanavan häiriötilat vaativat kiireellistä eläinlääkärin hoitoa, kuten esim. voimakas ripuli pikkupennulla. Osaan ruoansulatuskanavan taudeista hoidoksi riittää ruokavalion tasapainottaminen vähemmän ruuansulatusta rasittavaksi, osaan tarvitaan lääkehoitoa.